Besök av Polisen

Idag hade vi besök från Jonas som arbetar som kommunstrateg på Polisen. Han besökte 7B och 8B.

Eleverna var väldigt intresserade av att höra vad han hade att berätta och han uppmuntrade till att följa Polisen Sollentuna/upplands Väsby/Sigtuna både på facebook och Instagram för att hålla koll.

Jonas pratade om hur viktigt det är att inte göra något dumt i ung ålder och riskera att hamna i polisens register. Det sätter så många hinder för dig, när en arbetsgivare begär in utdrag ur polisregistret och så finns du i registret för tex snatteri. Det kommer begränsa dina möjligheter till arbete i framtiden.

Insatser som görs i Sigtuna kommun är bland annat att det sätts in fler poliser för att öka tryggheten. Brottsligheten i kommunen sjunker generellt, men det är framförallt droger och misshandel som inte minskar.

Invånarna i kommunen är mer otrygg än invånare i tex Sollentuna eller Väsby, där det enligt statistiken sker fler brott. Ändå känner sig invånarna tryggare där.

Otrygga platser och ungdomar som hänger i gäng är det som upplevs som mest otryggt. Ungdomarna själva upplever inte kommunen som otrygg, utan det är äldre och kvinnor som upplever otryggheten.

Tillsammans med Jonas fick eleverna diskutera om Tystnadskulturen som är mycket hög i Sigtuna kommun. Eleverna var väldigt engagerade i denna fråga.

Tystnadskulturen bland unga är ett stort problem i kommunen. Detta drabbar unga brottsoffer, brott i nära relation för kvinnor och barn och gängkriminalitet.

Om en person blir nedslagen så blir det problematisk eftersom vittnena inte vågar att vittna. Eleverna kontrade då med att om man skulle vittna och den misstänkte inte fälls för brott så är det den som vittnat eller berättat om det som råkar ännu mer illa ut.

Många intressanta tankar och diskussioner hos eleverna denna eftermiddag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *